fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Καιρός να μάθουμε τα οφέλη του κρασιού για την υγεία μας
wine
Κωδ. 36966

Κατερίνα Μαντά

Καιρός να μάθουμε τα οφέλη του κρασιού για την υγεία μας

Το πίνουμε, το απολαμβάνουμε αλλά τι γνωρίζουμε πραγματικά για το κρασί; Ας μιλήσουμε λίγο για την ιστορία του, αλλά και τα πολλά οφέλη (και τους κινδύνους) που έχει για την υγεία μας.

Οι θεραπευτικές του  χρήσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί ως: αντισηπτικό, ηρεμιστικό, υπνωτικό, αναισθητικό, αλλά και ως θεραπεία της αναιμίας. Οι ευεργετικές αυτές φαρμακευτικές ιδιότητες του οίνου είχαν ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί σε πολλές φαρμακοποιίες από τις αρχές του16ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε απαλείφθηκε ως επακόλουθο της ποτοαπαγόρευσης. Υποκαταστάθηκε από τα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν οι φαρμακοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ιατρικός του ρόλος.

Τα βασικά συστατικά των αμπελοκομικών προϊόντων είναι: τα ανόργανα, τα σάκχαρα, τα αμινοξέα, τα λιπίδια, οι βιταμίνες και  φυσικά οι πολυφαινόλες. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες να πούμε ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στην πρόληψη νοσημάτων κι έχουν αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γιάννη Χρύσου, «ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και η ρεσβερατρόλη, του έχουν προσδώσει ξεχωριστές ιδιότητες όπως η δράση κατά της φλεγμονής, η προστασία της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς και των αγγείων, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, θρομβώσεων, εμφραγμάτων αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου.»

Μελέτη της ιατρικής σχολή του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μειώνει κατά 20 έως 40% την πιθανότητα προσβολής από στεφανιαία νόσο, επειδή αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη) και ταυτόχρονα μειώνει την LDL (κακή χοληστερίνη).

Η δράση του αυτή οφείλεται στους ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες του κόκκινου κρασιού και συγκεκριμένα στις φαινόλες που απορροφώνται με την κυκλοφορία του αίματος. Τα στοιχεία αυτά εντοπίζονται στην επιδερμίδα των σταφυλιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι το κρασί πιθανόν να περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τη βιταμίνη Ε.

Οφέλη βάσει του είδους κρασιού

Ως γνωστόν, υπάρχουν τρία είδη κρασιών: το λευκό, το κιτρινωπό (υπόξανθο) και το μαύρο (κόκκινο). Το λευκό είναι το ελαφρύτερο και έχει διουρητικές, θερμαντικές και χωνευτικές ιδιότητες.

Το μαύρο στυφό κρασί είναι πολύ θρεπτικό και στυπτικό, ενώ το υπόγλυκο προσβάλλει λιγότερο το κεφάλι.

Μελέτη των ερευνητών του West Virginia University, διαπίστωσε ότι τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί εξουδετερώνουν κάποιους τύπους βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, διάρροια και άλλες ενοχλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή.

Πόσο κρασί επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά;

Κι εδώ έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις του Κλινικού Διαιτολόγος Γιάννη Χρύσου. Υποστηρίζει ότι «Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την υγεία του καταναλωτή, οδηγώντας σε χρόνια προβλήματα υγείας και μειώνοντας το βιοτικό του επίπεδο. Μην σας ξενίζουν τα αντικρουόμενα δεδομένα. Ο Παράκελσος, πολλά χρόνια πριν, είχε πει ότι η ποσότητα κάνει το δηλητήριο. Το μέτρο λοιπόν στην κατανάλωση του κρασιού είναι καθοριστικό.

Σύμφωνα με άρθρο του παθολόγου, Νίκου Μαραβέγια, έχει διαπιστωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτού από υγιείς  ενήλικες γυναίκες και δύο ποτών από υγιείς ενήλικες άνδρες μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 30%.

«Αν ένας υγιής ενήλικας επιθυμεί να καταναλώνει αλκοόλ είτε επειδή του αρέσει, είτε επειδή θέλει να αποκτήσει καρδιαγγειακά οφέλη (πιστεύοντας και στην γνωστή Ιπποκράτεια ρήση-ωφελέειν η μή βλάπτειν) μπορεί να καταναλώνει  ημερησίως ως εξής: η γυναίκα ένα κουτί συνήθους μπύρας, ή 1-2 ποτήρια κρασί, ή ένα άλλο αλκοολούχο ποτό, ενώ  για τον άνδρα ισχύει η διπλάσια ποσότητα

Fan Fact

Και μία τελευταία συμβουλή –για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση- για όταν πίνετε το κρασί στο σπίτι σας. Γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος;
-κόκκινο: από 14-18 βαθμούς, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού
-λευκό: από 10-14 βαθμούς, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού
-ροζέ: από 8-12 βαθμούς, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού

Ευχαριστούμε για τη συμβολή τους :

– Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

– Νίκος Μαραβέγιας, ειδικός παθολόγος

Scroll to Top