fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Στον Μύλο της Κακοπετριάς για πέστροφα 
Κωδ. 37476

Στον Μύλο της Κακοπετριάς για πέστροφα 

Θυμάμαι όταν είχε ανοίξει το εστιατόριο Μύλος στην Κακοπετριά (στεγάζεται  στο ομώνυμο ξενοδοχείο) στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν μεγάλο γεγονός. Μην ξεχνάμε ότι ήταν η περίοδος που μόλις άρχιζε να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της γαστρονομίας τόσο από πλευράς χώρων εστίασης αλλά και από πλευράς του κοινού που άρχισε να γίνεται απαιτητικό στις επιλογές του. 

Της Μαρίνας Σχίζα

Δεν ήταν μόνο η υπέροχη θέα που πρότεινε ως εστιατόριο, σε μια περιοχή σχετικά απομονωμένη από την πρωτεύουσα και τις άλλες πόλεις , αλλά και τα πιάτα του με επίκεντρο την  πέστροφα,  κάτι νέο και ελκυστικό. Σε πολλές κοινότητες του Τροόδους, από το 1960, εξαιτίας του άγονου κάποιων περιοχών προς γεωργική εκμετάλλευση, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη του ποταμού Κλάριου, ο οποίος είναι από τους λίγους ποταμούς στην Κύπρο με διαρκή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της εκτροφής της πέστροφας. Από το 1971, κοινότητες όπως η Κακοπετριά, οι Πλάτρες και το Φοινί, έγιναν τουριστικός προορισμός ντόπιων και ξένων για κατανάλωση / αγορά της πέστροφας. 

Ο κύριος Γιάννης, ένα προοδευτικός Κύπριος, δημιούργησε το ξενοδοχείο και το εστιατόριό του, το οποίο μάλιστα τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε στην όχθη του ποταμού Κλάριου και προσέλκυε κόσμο από όλη την Κύπρο για να δοκιμάσει την περίφημη πέστροφα του, την οποία πρότεινε μαγειρεμένη στη σχάρα με ένα ιδιαίτερα γευστικό σος. The Mill Restaurant όπως είναι γνωστό, συνεχίζει αδιάλειπτα την πορεία του με επικεφαλής τον γιό του, Άρη, διατηρώντας την ίδια ποιότητα που ήθελε και ο πατέρας του, βάζοντας όμως το δικό του χαρακτήρα.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια, φανταστικός προορισμός για κάθε εποχή λόγω της υπέροχης τοποθεσίας του. Είναι κτισμένο σε ένα τεράστιο βράχο δίπλα από ένα παλιό νερόμυλο,  τον περίφημο Μύλο της Γωνιάς, κτίσμα του 1754. Στο εστιατόριο ανεβαίνεις με σκάλα ή ασανσέρ όπου το εστιατόριο σε υποδέχεται ζεστά, ρουστικ, διακοσμημένο με παραδοσιακά στοιχεία της κυπριακής  χειροτεχνίας, ενώ το πέτρινο τζάκι δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ειδικά το χειμώνα. Βέβαια όσοι είστε φυσιολάτρες μπορείτε να επιλέξετε τη βεράντα και να απολαύσετε από ψηλά τη θέα της παλιάς Κακοπετριάς και του ποταμού που περνά από κάτω.

Το μενού θα έλεγα είναι λιτό αλλά πολύ πλούσιο με μια ποικιλία από κρύα ορεκτικά με επίκεντρο την υπέροχη καπνιστή πέστροφα. Από τα κυρίως πιάτα μπορείτε να επιλέξετε διάφορα κρεατικά όπως κοτόπουλο Πικάτα ( σε κονιάκ, άσπρο κρασί, μανιταράκια, μπαχαρικά και τελειωμένο με φρέσκα κρέμα) και Κιέβου (γεμιστό στήθος κοτόπουλο με τυρί τσέταρ, σκόρδο και βούτυρο παναρισμένο με φρυγανιά). Υπάρχουν  πιάτα ριζότο, ζυμαρικά και μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από στέικς.  

Προσωπικά όποτε πάω στο εστιατόριο θα παραγγείλω  Πέστροφα του Μύλου, ψημένη σε σχάρα με το μοναδικό σος λεμονιού και σκόρδου, αφράτη, με νόστιμη σάρκα, σερβιρισμένη με πατάτες τηγανητές, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο νόστιμες βουτηγμένες στο σος. Είναι ένα πιάτο που δεν έχει αλλάξει καθόλου σε ποιότητα από τότε που την πρωτοδοκίμασα, πριν πολλά χρόνια. Περί ορέξεως, όμως, ουκ έστι φιλονικία. Στον Μύλο έχετε πολλές άλλες γαστρονομικές επιλογές.

Info

Κακοπετριά, τηλ. 22 922536

Scroll to Top