fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Λούβρο: ‘Eκθεση “Παρίσι – Αθήνα”
Κωδ. 23821

Στέλλα Βλαστάκη

Λούβρο: ‘Eκθεση “Παρίσι – Αθήνα”

Το Λούβρο τιμά την Ελλάδα, μέσω της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919»

Παρίσι, Αθήνα. Λούβρο, Ελληνική Επανάσταση,Αφροδίτης της Μήλου,Αθηναϊκή βραδιά
Ιάκωβος Ρίζος, “Αθηναϊκή Βραδιά”, Photo Cresits: Μουσείο Λούβρου

Με τον τίτλο “Παρίσι-Αθήνα. Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)”, παρουσιάζεται από το Λούβρο, η νέα έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ωστόσο, το Λούβρο γιορτάζει ένα ακόμα σημαντικό για την ιστορία του γεγονός, καθώς πριν από 200 χρόνια, τον Μάρτιο του 1821 άνοιξε τις πόρτες του για ένα σύμβολο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και ταυτόχρονα ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματά του, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

Την έκθεση εγκαινίασαν στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, επικυρώνοντας τους ισχυρούς πολιτιστικούς, διπλωματικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Η εντυπωσιακή έκθεση 356 έργων αποτελούμενη από πίνακες, αγάλματα, φωτογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες, κοστούμια  και άλλα καλλιτεχνικά εκθέματα  θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Napoleon έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022. 

Τη διοργάνωση της έκθεσης επιμελήθηκαν η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας  με την Αναστασία Λαζαρίδου, διευθύντρια Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ΥΠΠΟΑ  και τον πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ.


Présentation d’exposition : « Paris – Athènes. Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 »

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης προσωρινά παραχωρήθηκαν εκθέματα από μουσεία, όπως η Ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, το Ελληνικό Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Βρετανικό Μουσείο, τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου όπως και από το ίδιο το Λούβρο.

Η έκθεση ξεκινάει χρονολογικά το 1675, την περίοδο δηλαδή της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV στη Γαλλία, όπου παρουσιάζονται οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και εκτείνεται έως τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Άλλες ενότητες αποτελούν η επίδραση της Ελλάδος από τον γαλλικό και γερμανικό νεοκλασικισμό, η γαλλική αποστολή του Μωρέως, οι ανασκαφές των Δελφών, η δημιουργίας της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας, εκθέματα Βυζαντινής Τέχνης, καθώς και οι πρώτες εκδηλώσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής, μέχρι τη δεκαετία του 1919.

Μέσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι οι πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά  «Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» που απεικονίζει την προσωποποίηση της Ελλάδας στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου και «Η Σφαγή της Χίου», πίνακας εμπνευσμένος από τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων της Χίου το 1822, το κοστούμι της Γαλλίδας Μαρίας Βοναπάρτη, η «Αράχνη» του Νικόλαου Γύζη και ο πίνακας «Αθηναϊκή βραδιά» του Ιάκωβου Ρίζου ο οποίος επιλέχτηκε  και για την αφίσα της έκθεσης.

Άξιο αναφοράς είναι, ότι στο πλαίσιο των δυνατών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας και της επετείου των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, γεννήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών η έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς», η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου υπό την παρουσία του Προέδρου του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ, η οποία περιλαμβάνει 28 εκθέματα από τις συλλογές του Λούβρου που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Διάρκεια έως 7 Φεβρουαρίου 2022

Εισιτήρια εδώ

Scroll to Top