fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Photo Credits: Unsplash

Κωδ. 26673

Διονύσης Κούκης

Beer Culture

Μπορεί ο βασιλιάς του τραπεζιού και το αριστοκρατικό τερψιλαρύγγιο να είναι το κρασί παρ’ όλα αυτα στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι ψηφίζουν μπύρα.

Τα τελευταία χρόνια, τόνοι μελάνης έχουν χυθεί στον βωμό της γαστρονομίας, των νέων γεύσεων, των νέων κρασιών, της γευστικής αρμονίας κ.λπ. Πολλά έντυπα αφιερώνουν πλέον αρκετές σελίδες σε αυτά, ενώ ανοίγουν τις πόρτες τους διάφορα κέντρα εκπαίδευσης, όπου επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες διδάσκονται τα μυστικά του κρασιού, των ευγενών ποτών και των συνδυασμών τους με το φαγητό. Γευσιγνωσίες κρασιών γίνονται πλέον παντού: από κάβες και εστιατόρια μέχρι σχολεία και πλατείες.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτά που ακούμε και διαβάζουμε για τη σχέση μεταξύ κρασιού και φαγητού για να απολαύσουμε την ουράνια ευχαρίστηση που μας υπόσχονται οι επαΐοντες. Κάποιο βράδυ όμως, ενώ καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας, βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας σουβλάκι, ξυπνάει μέσα μας ο μικρός διαβολάκος και ο ουρανίσκος μας ζητάει απεγνωσμένα κάτι απροσδιόριστα οικείο. Μια παγωμένη, αναζωογονητική… μπύρα.

Photo Credits: Keo Beer Website

Στην αρχή νιώθουμε ενοχές που δεν λαχταρήσαμε ένα χιλιανό Chardonnay ή τέλος πάντων ένα Ξυνιστέρι ή μια Μωροκανέλλα. Απολαμβάνοντας όμως την πολυτέλεια του ιδιωτικού μας ασύλου όπου κανείς οινοχόος ή οινογνώστης δεν μπορεί να μας ενοχλήσει, προχωράμε στο παρασύνθημα. Από το καπάκι που ανοίγει και τον ήχο του χρυσαφένιου ποτού που πέφτει στο ποτήρι μέχρι την αίσθηση του αφρού στο πάνω χείλος και τη σπιρτάδα του ανθρακικού στον ουρανίσκο, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί αυτή την απόλαυση. Παρότι τελικά το κριθάρι και ο λυκίσκος δεν έχουν εμπνεύσει τόσες διάσημες πένες όσες το ευγενές σταφύλι, σίγουρα έχουν κρατήσει συντροφιά σε εκατομμύρια ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων.

Η μπύρα είναι σίγουρα το ποτό του κόσμου. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και πολλοί λένε ότι κάποιος πρόγονός της ήταν το πρώτο αλκοολούχο ποτό που έβρεξε τα χείλη του ανθρώπου. Στη μακρά της πορεία έχει χαρακτηριστεί από σύμβολο πίστης και φάρμακο μέχρι όργανο του σατανά. Το σίγουρο είναι ότι πάντα ήταν, είναι και θα είναι το πρώτο ποτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν αναζητάμε τη χαλάρωση στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας.

Τα είδη της αλλά και τα έθιμα που συνδέονται με την κατανάλωσή της σε όλο τον κόσμο είναι στ’ αλήθεια αναρίθμητα. Ένα ποτήρι μπύρα δεν σημαίνει απαραίτητα ένα ποτήρι της γνωστής μας ξανθιάς με το άφθονο ανθρακικό. Μπορείτε να το γεμίσετε με δεκάδες άλλα είδη, όπως οι Pale ale, Porter, Stout, Wheat Beer, Barleywine κ.ά. Πάλι άγνωστες λέξεις θα μου πείτε και μάλλον φαντάζει τρομακτικό το ενδεχόμενο να αλωθεί και το τελευταίο οχυρό ξέγνοιαστης κατανάλωσης ποτού. Αν αρχίσουμε να ψειρίζουμε και την μπύρα μας, ποιο θα είναι το επόμενο χτύπημα; Κόλα ονομασίας προέλευσης και σοδειάς;

Estrella Damn
Photo Credits: Facebook Page

Ίσως να έχετε δίκιο, αλλά όταν σήμερα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τόσο πολλές μπύρες, εντελώς διαφορετικής μεταξύ τους φιλοσοφίας και μάλιστα να τις συνδυάσουμε με το φαγητό μας τόσο καλά όσο και με κάποιο κρασί, γιατί να τους γυρίσουμε την πλάτη; Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την αγαπημένη μας ξανθιά με κάποια απόμακρη και δύσκολη μπύρα, αλλά να αυξήσουμε τις στιγμές απόλαυσης αυτής της σεξουαλικής γλυκόπικρης γεύσης που δίνει η ζύμωση του ταπεινού κριθαριού και του λυκίσκου.

Πολλοί θα πουν βέβαια ότι η μπύρα δεν είναι αρκούντως σοφιστικέ για να συνδυαστεί με υψηλή κουζίνα – κι αυτοί που την πίνουν επίσης. Αναφέρονται προφανώς σ’ αυτούς που τρώνε τα πάντα συνοδεία της ίδιας ξανθιάς μπίρας, οι οποίοι όμως δεν διαφέρουν σε τίποτε απ’ αυτούς που συνδυάζουν το ριζότο τους με Ch. Margaux τριών ή τεσσάρων ετών.

Δοκιμάστε μαύρη μπύρα με ανατολίτικη κουζίνα (κινέζικη ή ταϊλανδέζικη) και θα καταλάβετε. Βάλτε μια γερμανική Lager δίπλα σε καυτερά φαγητά και θα εντυπωσιαστείτε. Συνοδεύστε σκούρα σοκολάτα με μια γουλιά βελγική δυνατή ale και θα σκίζετε τα διπλώματά σας. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σας, για να τον ανακαλύψετε. Θα μου πείτε, έχουμε εξαντλήσει το θέμα κρασί για να ανακατευτούμε με κάτι νέο; Τι να γίνει, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Εύκολα βαριέται και συνεχώς αναζητά το καινούργιο. Όπως μάλιστα είχε γράψει ο Brillat Savarin το 1825 στο βιβλίο του: Η φυσιολογία της γεύσης: «Η ανακάλυψη μιας καινούργιας γεύσης φέρνει πολύ μεγαλύτερη ευτυχία στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός νέου άστρου». Δίκιο δεν είχε;

Mπύρα: Oι κατηγορίες

Οι μπύρες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις Lagers και τις Ales. Στις Lagers η ζύμωση και η ωρίμανση γίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι μπύρες είναι συνήθως πιο ελαφριές και ευκολόπιοτες. Οι Ales ζυμώνονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και είναι πιο πλούσιες και πικάντικες. Οι πέντε πιο κλασικές Lagers είναι: η American pale lager, η Bock, η Munchener helles, η Octoberfest και η Pilsner.

Οι πέντε πιο κλασικές Ales είναι: η Barleywine, η Pale ale, η Porter, η Stout και η Wheat beer. Καθεμία απ’ αυτές έχει ξεχωριστό χρώμα, στιλ και γεύση. Υπάρχουν βέβαια και μπύρες που είναι χαρμάνι από Ale και Lager, καθώς και οι special μπύρες στις οποίες έχει προστεθεί κάποιο άλλο συστατικό για διαφορετική γεύση, όπως ο χυμός κάποιου φρούτου.

Στην Κύπρο, ευτυχώς για όλους μας,  εισάγονται πια αρκετές μπύρες από διαφορετικά είδη. Ειδικά από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες η πολλών κωδικών φέρουσα RBeer Boutique (Μιχάλη Παρίδη 2 ‘Εγκωμη, Λευκωσία Δ-Π 9:30-20:00 Σ 9:30-18:30) για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά σε λίγες μέρες.

Δεν είναι δύσκολο να βρείτε μια καλή ποικιλία σε αρκετές κάβες αλλά και σε κάποιες υπεραγορές. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει με πολλά είδη στη χώρα μας, σπάνια υπάρχουν εξειδικευμένοι πωλητές για να σας βοηθήσουν να διαλέξετε, οπότε πρέπει να εμπιστευθείτε το δικό σας ένστικτο αλλά και τη θεά τύχη για να δοκιμάσετε κάποια μπύρα που να αξίζει. Συνήθως οι φτηνές και εντελώς άγνωστες μπύρες που έχουν πολλές υπεραγορές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να εξερευνήσετε το σύμπαν της μπύρας – και μάλλον κάνουν μόνο για συνοδευτικό στο σουβλάκι σας.

Αν θέλετε κάτι καλύτερο μιλήστε με κάποιον ειδικό ή ρωτήστε μας.

Scroll to Top