fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Εσείς ξέρετε πόσα είδη μπίρας υπάρχουν;
Κωδ. 40622

Κατερίνα Κατσιάρη

Εσείς ξέρετε πόσα είδη μπίρας υπάρχουν;

Ο Κώστας Μερμίγγης του Berlin by 5 drunk men, μας βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο γύρω από τη μπίρα.

Taprooms που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, «περίεργα» ονόματα μπύρας -ελληνικά και ξένα- να γεμίζουν τους καταλόγους, fancy ετικέτες, DIY κάνουλες σε ψαγμένες pub… Τελικά τι παίζει με την craft μπύρα; Όπως ίσως καταλάβατε, η σχέση μου με τη μπύρα είναι αντίστοιχη με αυτή της θείας Ευγενείας με το Instagram. Ανύπαρκτη. Πήρα λοιπόν την απόφαση να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου περί μπυροποσίας, με τη βοήθεια ενός από τους ειδικούς στο θέμα. Μιλάω για τον Κώστα Μερμίγγη, ιδιοκτήτη και ψυχή του πρόσφατα ανανεωμένου Berlin by 5 drunk men. Ας πάρουμε λοιπόν μερικές πληροφορίες.

Ποιοι και πόσοι είναι οι τύποι μπύρας;


Η μπύρα γενικά χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της μαγιάς που χρησιμοποιείται κατά τη ζυθοποίηση. Υπάρχουν λοιπόν οι Lagers και οι Ales. Μια βασική διαφορά τους βρίσκεται στη θερμοκρασία που χρειάζονται για να «ζυμώσουν». Οι Ale ζύμες λειτουργούν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι Lager απαιτούν χαμηλότερες, αλλιώς δεν ενεργοποιούνται για να ζυμώσουν. Για αυτό το λόγο άλλωστε, παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε η πολυτέλεια των ψυγείων, οι περισσότερες μπύρες που παράγονταν οικιακά σε χώρες με ζυθοπαράδοση ήταν οι Ales.
Από’ κει και πέρα, μέσα σε αυτές τις δύο μεγάλες κατηγορίες, υπάρχουν δεκάδες άλλα υποείδη…Ενδεικτικά, στην κατηγορία Lager περιλαμβάνονται είδη όπως η Pilsner (με ελαφρά πικράδα), η Doppelbock (με πιο δυνατό αλκοόλ) ή η Rauchbier (με καπνιστή γεύση). Αντίστοιχα, γνωστά Ale είδη μπύρας είναι οι Weiss (με σιτάρι), οι Stouts (με καβουρδισμένη βύνη) και οι India Pale Ales (με γενναίες δόσεις λυκίσκου).

Με τι συνοδεύεται κάθε τύπος μπύρας;


Εδώ οι απόψεις είναι όσες και οι τύποι μπύρας. Προσωπικά όμως, συνδυάζω τη σαλάτα με μια δροσιστική Hoppy lager (π.χ. Voreia), μια λαχταριστή μοσχαρίσια μπριζόλα με μια Hazy IPA (π.χ. την Jasmine των Strange Brew), ένα φρέσκο ψητό ψάρι με μια λεμονάτη Witbier (σταρένια βέλγικου τύπου μπύρα, π.χ. Alea Wit) και ένα γλυκό με ένα δυνατό Barleywine (π.χ. Septem Dilemma). Περί ορέξεως…

Ποιες είναι οι top χώρες παραγωγής μπύρας;


Κλασσικές χώρες παραγωγής είναι η Τσεχία, (η πόλη Plzen αποτελεί τη γενέτειρα της Pilsner και στην Τσεχία καλλιεργούνται φημισμένοι λυκίσκοι, όπως ο Saaz) και η Γερμανία, όπου πολλές περιοχές παράγουν τον δικό τους τύπο μπύρας. Για παράδειγμα η Kolsch, που παράγεται στη Κολωνία, η Altbier στο Ντίσελντορφ και η Berliner Weisse στο Βερολίνο. Μεγάλη ζυθοπαραγωγός χώρα είναι και οι ΗΠΑ, στις οποίες λειτουργούν χιλιάδες μικροζυθοποιίες και στην ουσία οδηγεί τις εξελίξεις στον χώρο της craft σκηνής παγκοσμίως.

Πού θα πρότεινες να ταξιδέψει κανείς για να δοκιμάσει μπύρες;


Αν είσαι κλασσικός τύπος θα πρότεινα Βέλγιο, όπου μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακές μοναστηριακές μπύρες απευθείας από τα μοναστήρια, αλλά και πιο ιδιαίτερες, όπως οι Lambic, που παράγονται με ελεύθερες (άγριες) ζύμες σε διάφορα μέρη της βελγικής υπαίθρου. Αν σου αρέσουν οι πιο δυνατές γεύσεις και θέλεις να πειραματιστείς, θα πρότεινα Σκανδιναβία, όπου μπορείς να δοκιμάσεις εξαιρετικές Imperial Stouts, αλλά και άκρως εθιστικές IPAs, από την πληθώρα των craft παραγωγών που λειτουργούν εκεί στα Βόρεια. Θα πρότεινα Amager από Δανία, Närke από Σουηδία και Lervig από Νορβηγία.
Τέλος, αν είσαι ψιλοτρελός, κανονίζεις επικό air-road brewery trip Αθήνα-Εδιμβούργο-Νήσοι Φερόε-Ισλανδία-Γροιλανδία για επίσκεψη στα (ου)τοπικά ζυθοποιία..

Τι γίνεται με την ελληνική μικροζυθοποιία;


Η κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο, υποβοηθούμενη και από τον τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ανοδικά κινούνται και οι μικροζυθοποιίες, αφού σχεδόν κάθε πόλη έχει πλέον την μπύρα της. Η άνοδος βέβαια, φέρνει και αυξημένο ανταγωνισμό, προκλήσεις στην σταθερότητα της παραγωγής, αλλά πολλές φορές και στην ποιότητα των προϊόντων. Πάντως, είναι γεγονός, ότι όλο και πληθαίνουν οι επιλογές μπύρας γι’ αυτόν που θέλει να το ψάξει λίγο παραπάνω.

Όση ώρα ανέκρινα τον Κώστα, με ρώτησε ποιές είναι οι γεύσεις μου. Μετά από λίγο ήρθε μπροστά μου μια φρουτένια Elvis Juice. Και μιας και η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην πίτσα, είπα να το εκμεταλλευτώ και να δοκιμάσω την πολύ νόστιμη signature Drunk pizza. Ίσως εξερευνήσω τον περίεργο κόσμο της μπύρας τελικά…

Scroll to Top