Είναι ο ιδρυτής του καταξιωμένου ελλαδικού περιοδικού «Αθηνόραμα» και συνδημιουργός του θεσμού “Χρυσοί Σκούφοι” στην Ελλάδα.
Είναι πτυχιούχος Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Ecole Superieure d’Electricite. Δημιουργός της Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση των Ελληνικών Γαστρονομικών Παραδόσεων “Αρχέστρατος”. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Γαστρονόμων και μέλος του τάγματος κρασιού “L’ ordre du Bon Temps du Medoc et de Graves”.
Δημοσιογραφεί και ασχολείται με την κριτική γεύσης και κρασιού από το 1975.
Ο Διονύσης Κούκης είναι ιδρυτής της Food and Life in Cyprus και Πρόεδρος των επιτροπών αξιολογήσεων στους χώρους που δραστηριοποιείται το FLIC.