fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά
Κωδ. 39953

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά

Aν σχεδιάζετε να οργανώσετε ένα γιορτινό τραπέζι που θα θυμούνται όλοι για καιρό, ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός με συμβουλές και προτάσεις μενού για εγγυημένη επιτυχία. Bonus: συνταγή για Plum pudding!

Πήρατε είδηση πως ο Αϊ Βασίλης και τα ξωτικά του βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής; Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν είναι λες και γύρω μου να χορεύουν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί. Παντού λάμψη, αστέρια, χρυσόσκονη, λαμπιόνια, γιρλάντες. Όλες οι πόλεις του κόσμου ντύνονται γιορτινά για να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων. Μπάντες που παιανίζουν τα κάλαντα, χριστουγεννιάτικες αγορές που δίνουν την αίσθηση ενός λαμπερού και χλιδάτου πανηγυριού. Ζαχαρωτά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και φοντάν, μαζί με σοκολατένια πτι φουρ, χορεύουν με τα λαμπιόνια και τα στολισμένα δένδρα. Και όλοι περιμένουν το γιορτινό τραπέζι παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ας δούμε λοιπόν βήμα βήμα πώς θα το κάνουμε πετυχημένο.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Οι βραδιές αυτές σημαίνουν πάρτι, ξενύχτι, φωτάκια, τζάκι και ρεβεγιόν. Σχέδια επί σχεδίων και γλυκιά προσμονή του ξεφαντώματος. Αν αντί για έξοδο έχετε επιλέξει να ρεβεγιονάρετε σπίτι με καλεσμένους, σπιτικό φαγητό, χαρτάκι, μουσική και χορό, πρέπει να πέσει ένας άλφα προγραμματισμός. Αν και είμαι σίγουρη ότι τα έχετε σκεφθεί όλα. Μέρες τώρα σας βλέπω με λίστες και οικογενειακά συμβούλια: «ποιους θα καλέσουμε; τι θα μαγειρέψουμε; θα μας φτιάξει η μαμά το χοιρινό στο φούρνο με την κριτσανιστή πετσούλα;» Να τα σούπερ μάρκετ, οι κάβες, οι ξηροί καρποί, οι μουστάρδες και τα περίεργα τυριά για το γιορτινό τραπέζι. Ποιους αφορούν όλα αυτά; Μα όλους μας, που θέλουμε να απολαύσουμε τις γιορτινές μέρες, να ξεφαντώσουμε και να ξεφύγουμε από την γκρίζα καθημερινότητα.

Πώς θα στρώσουμε το γιορτινό τραπέζι

Στολισμός

Εκτός από τα στολίδια στους τοίχους, στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή οπουδήποτε αλλού μας αρέσει στο σπίτι, το ίδιο το γιορτινό τραπέζι έχει αυτές τις νύχτες την τιμητική του. Το κόκκινο καρό, σαν σκωτσέζικο, είναι το χρώμα της γιορτής και μπορεί να παίξει από τραπεζομάντιλα και χαρτοπετσέτες, μέχρι χαριτωμένα διακοσμητικά.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Επιπλέον, φροντίστε να στολίσετε το τραπέζι με μικρά ελατάκια, φιόγκους, μικρά φρέσκα κλαράκια ελάτου, κλαράκια γκι και ου, κουκουνάρια με ελαφριά χιονισμένη εμφάνιση η χρυσόσκονη, κολοκύθες, ρόδια ή ακόμα και με μικρές χριστουγεννιάτικες μπάλες, που είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας.

Διάταξη (πού μπαίνουν πιρούνια ποτήρια κτλ)

Το ποτήρι του νερού βρίσκεται κοντά στα μαχαίρια, ενώ του κρασιού ακολουθεί. Αριστερά του κυρίως πιάτου, τοποθετείται το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί. Θα θυμάστε: «με το δεξί πίνουμε, με το αριστερό τρώμε». Σ’ ένα γιορτινό τραπέζι πρέπει να βοηθήσετε τους καλεσμένους να βρουν το σωστό τρόπο κατανάλωσης του γεύματος.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Γι’ αυτό το λόγο, τοποθετείτε δεξιά το μαχαίρι με τη λάμα γυρισμένη προς το κυρίως πιάτο και δίπλα του τα κουτάλια -πρώτα αυτό της σούπας και τέλος αυτό του τσαγιού. Στα αριστερά, βρίσκονται πάντοτε τα πιρούνια. Δίπλα στο κυρίως πιάτο μπαίνει το πιρούνι του γεύματος και ακολουθεί αυτό της σαλάτας. Τέλος το κουτάλι του επιδορπίου, έχει τη θέση του πάνω από το πιάτο του γεύματος, με φορά προς τα δεξιά.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Φροντίσετε να έχετε τα σωστά ποτήρια λευκού και κόκκινου κρασιού, ενίοτε και flute για τα αφρώδη και τη σαμπάνια της γιορτής, αν και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και η σαμπάνια είναι ένα κρασί, απλά αφρώδες, άρα ένα καλό ποτήρι αφρώδους η λευκού κρασιού είναι μια χαρά. Πείστε τους καλεσμένους σας να πιούν διαφορετικά κρασιά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ιδανικά, να ακολουθήσουν τις δικές σας προτάσεις για αρμονία-ταίριασμα φαγητού κρασιού. Αρχίζουμε με ένα αφρώδες. Κάντε το welcome drink με το που καταφθάνουν οι καλεσμένοι σας. Με το που θα καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι ξεκινάτε μ’ ένα λευκό ή ροζέ και όσο «βαραίνει» η υπόσταση του δείπνου, προχωράτε στο επιλεγμένο κόκκινο.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Δυο με τρεις επιλογές τυριού με αποξηραμένα φρούτα και ίσως φρέσκα βατόμουρα και νόστιμα κριτσίνια, είναι στα συν για ένα τέτοιο δείπνο. Μη μου βάλετε τσάτνυ με τα τυριά, μιας και δεν ταιριάζουν όλα τα τυριά μ’ αυτή τη περιβόητη πικάντικη μαρμελάδα, που έχει πια σχεδόν καθιερωθεί. Θυμηθείτε πως σ’ ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο δεν είναι ανάγκη να επιδείξετε τις gourmet γνώσεις σας. Μαγειρέψτε νόστιμα φαγητά που έχετε ξανακάνει ή που έχετε την αυτοπεποίθηση ότι θα σας πετύχουν, βάλτε μεράκι και καλή πρώτη ύλη για να γίνει το γιορτινό τραπέζι σας μια αξέχαστη εμπειρία., που θα απολαύσετε τόσο εσείς, όσο και οι καλεσμένοι σας! Δε χρειάζεται σοβαροφάνεια, μπείτε στο παιχνίδι χαλαρά, με άνεση και αυτοπεποίθηση και περάστε καλά!

Επί της υποδοχής και μερικές σημαντικές λεπτομέρειες

Το Dry Martini

Ας βάλουμε λοιπόν στο γιορτινό τραπέζι, μια ξεχωριστή πινελιά όπου μπορούμε. Το «κερασάκι» στην τούρτα για τους καλεσμένους σας, αλλά και για εσάς, είναι να τους υποδεχτείτε μ’ ένα ποτήρι Dry Martini James Bond’s style! Βάζετε ένα μέρος Dry Vermouth, 8 μέρη Dry Gin και πάγο. Τα σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι με μια πράσινη ελιά χωρίς κουκούτσι.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Και προσοχή: “Shaken, not stirred” ως homage στον Σον Κόννερυ. Έτσι, όχι μόνο θα έχετε άποψη για το απεριτίφ, αλλά θα αποφύγετε και τις διάφορες παραγγελίες  του στυλ «εγώ θέλω ουίσκι, μια βότκα μήπως έχεις, ένα ποτήρι κρασί για την κυρία», αφού με την άφιξή τους εσείς θα τους ρωτάτε, αν θέλουν να πιούν ένα Dry Martini, φτιαγμένο από τα χεράκια σας.

Να μη ξεχάσω..

Ακολουθούν μερικά έξτρα hints επιτυχίας για το γιορτινό τραπέζι σας. Αν κάποιος είναι επιφορτισμένος με την υποδοχή των καλεσμένων, θα είναι πολύ βοηθητικό. Επίσης, να υπάρχει χώρος για τα πανωφόρια, ώστε να είναι τακτοποιημένα, και όχι πεταμένα στο κρεβάτι. Παραγγείλετε άφθονα παγάκια, και φροντίστε να έχετε σαμπανιέρες και τα ειδικά ψυγειάκια με πάγο για τις μπύρες. Να έχετε όσες σαμπάνιες χρειάζονται, την ώρα που χρειάζονται.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Ανάψτε κεριά, δίνουν ατμόσφαιρα. Μην αφήσετε την μουσική στην τύχη της. Βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο, μιας και είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία του πάρτι. Μη ξεχνάτε, ότι τα ρεβεγιόν είναι οι πιο μακριές νύχτες του χρόνου. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε έτοιμο κάτι για πρωινό, αφού οι καλεσμένοι σίγουρα θα ξαναπεινάσουν το πρωί.

Μερικές προτάσεις μενού, για όλα τα γούστα

Κάτι το ιδιαίτερο

Αν θέλουμε να τους «κουλάνουμε» όλους, πάμε να κάνουμε ένα γιορτινό τραπέζι με mix θαλασσινών και κρεατικών. Μπορείτε να φτιάξετε πολέντα κροστίνι με κρέμα “Taleggio” και τρούφα “Alba”, αλλά και χτένια με ταλιατέλες, φρέσκο καλαμάρι και καπουτσίνο κολοκυθιού.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Αν θέλετε να κλέψετε την παράσταση, ο αστακός “Brittany” με μπριός από βότανα, σερβιρισμένος με χαβιάρι “Sevruga”, σος και φρέσκα λαχανικά είναι η λύση.  Μερικές ακόμα επιλογές είναι: Στήθος πάπιας με ψητό μάνγκο και σος από φρούτα του πάθους, Γρανίτα μανταρίνι με άρωμα Αμαρέττο, Φιλέτο μοσχαριού με κρέμα από συκώτι πάπιας, σως “Barolo” και αντίδι.

Το κοσμοπολίτικο

Αν ο ουρανίσκος σας θέλει κοσμοπολίτικη απόλαυση αυτές τις γιορτές, σίγουρα δεν μπορεί να λείψει από το γιορτινό τραπέζι 4 πράγματα. Καταρχήν, καπνιστός σολομός, του οποίου η καπνιστή λιπαρότητα αναζητά μια κρυστάλλινη Vodka. Έπειτα, πρέπει να συμπεριλάβετε χαβιάρι. Τα μικρά φαιόχρωμα αυγά, στέλνουν εκρηκτικές γεύσεις θαλασσινού και ιωδίου στο στόμα που παντρεύονται μια χαρά με την παραπάνω βότκα.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Ακολουθεί το λιπαρό και αρωματικό φουαγκρά και το δικό μας χαβιάρι, το αυγοτάραχο. Αυτή η μακριά κερένια λιχουδιά που μοσχοβολάει λεμονανθό και θάλασσα με αυτήν την παιχνιδιάρα πικράδα της επίγευσης. Τέλος, το μπρικ,  ολοστρόγγυλο και λαμπερό χρωματιστό, αυτό το σφαιρίδιο προκαλεί εκρήξεις απόλαυσης όταν εκραγεί.

Το Παραδοσιακό-αστικό (για να μη ξεχνιόμαστε)

Αρχικά σ’ ένα τέτοιο γιορτινό τραπέζι, οι λαχανοντολμάδες είναι απαραίτητοι. Η κυριαρχία του ξινούτσικου, αλλά και η κόντρα του γλυκού λάχανου είναι ό,τι πρέπει. Ακολουθεί το ψάρι «Αθηναϊκή», αυτό το «παλιομοδίτικο» υπέροχο πιάτο, που δύσκολα θα το βρεις καλοφτιαγμένο, με την έντονη γεύση από τη μαγιονέζα αλλά και τη θαλασσινή του αύρα.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: alwayshungry.gr

Και φυσικά, κατσικάκι ή αρνάκι στον φούρνο!! Μόνο και μόνο που όταν βγαίνει από το φούρνο, κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει και τον εγκέφαλο να στέλνει καταιγίδες σημάτων για φαγοπότι, έχει εκπληρώσει το χρέος του.

Το Μοδάτο

Γαρίδες με σος σαμπάνιας. Δε χρειάζεται να προβληματιστείτε, χωρίς σχόλια..Το καπνιστό ζαρκάδι με σος φραγκοστάφυλου που προτείνω, είναι ένα μοδάτο πιάτο, που ξέρει να στέκεται αξιοπρεπέστατα σ’ ένα γιορτινό τραπέζι.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: thecharmingdetroiter.com

Τέλος, ένα πιάτο που παντρεύεται τη μόδα με τις Χριστουγεννιάτικες γεύσεις και παρουσιάζει ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα, είναι το γεμιστό φιλέτο με κάστανα και ξηρούς καρπούς.

Το Βουκολικό (το άχαστο)

Η τηγανιά εδώ είναι δεδομένη. Λίγο προσοχή μόνο στο λεμόνι για να μη γίνει πολύ λεμονάτο και ξινίζει, εκτός αν έτσι αγαπάτε. Μπορεί να μην είναι πολύ ελληνικό το βουκολικό της υπόβαθρο, αλλά σίγουρα η γεμιστή γαλοπούλα είναι αμερικάνικα βουκολικό και μάλιστα από τον Νότο.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Με υπέροχη γέμιση και crispy πετσούλα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Και πάμε στο απόλυτο κυνήγι: αγριογούρουνο μα μαρινάδα στο φούρνο. Στιβαρό, καραμελωμένο, με τις σωστές δόσεις λίπους και την παχύρρευστη σαλτσούλα του. Αφήστε το να σιγοψηθεί στο φούρνο πολλές ώρες.

Το festive πρωινό

Είναι περασμένες πέντε. Τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο συνεχίζουν να αναβοσβήνουν, οι ήρωες της παρέας συνεχίζουν να χορεύουν, κάποιοι παραπονιούνται ότι ξαναπείνασαν, κάποιοι άλλοι, εξαντλημένοι κοιτάζουν το ρολόι τους και ρίχνουν ματιές όλο νόημα στον συνοδό τους. Και βέβαια θα νομίζουν ότι έχει έρθει η ώρα της λήξης..  Δεν ξέρουν όμως, ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα festive πρωινό. Και βέβαια εσείς έχετε προνοήσει. Διότι, πού να τους αφήσετε τώρα να τρέχουν πρωινιάτικα στα Hilton, τα Park ή στην Ομόνοια να ταλαιπωρούνται; Και τι σημαίνει αυτό; Θα ξεκινήσετε από μια σουπίτσα για να ηρεμήσουν τα στομάχια από το αλκοόλ.. Ένα ελαφρύ κονσομέ χορταρικών είναι ό,τι πρέπει.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Μην παραλείψετε ποικιλία από ψωμάκια και φυσικά αυγά, scrabbled και μάτια με μπέικον ή λουκάνικα. Μπορείτε να βγάλετε έναν δίσκο με αλλαντικά, ελαφριά όμως, ένεκα της ώρας και πλατό τυριών -κατά προτίμηση κίτρινα. Και βέβαια, δύο βούτυρα, δυο-τρεις μαρμελάδες και θυμαρίσιο μέλι, δεν μπορούν να λείπουν. Βγάλτε από τον φούρνο τα κρουασάν σοκολάτας και βουτύρου, ώστε να είναι ζεστά. Ακολουθούν Κορν-φλέικς και διάφορα μούσλι για όσους είναι της υγιεινής, χυμοί, γάλα, κρεμούλες και ρυζόγαλο. Μην ξεχάσετε τον καφέ, απλό και αρωματικό. Θα έχει ζήτηση! Έχετε καλού-κακού και μια σοκολάτα ρόφημα και μερικά αρωματικά τσάγια γι’ αυτούς που τους χτυπάει ο καφές στα νεύρα.

Συνταγή για Plum pudding

Ας δούμε και μια συνταγή για το γιορτινό τραπέζι, όχι από αυτές που ξέρετε, αλλά μια που δεν ξέρετε, αγγλοαυστραλέζικη. Την περίφημη Χριστουγεννιάτικη Plum pudding, από την Βρετανική κουζίνα, που μπορεί να προετοιμαστεί μέχρι και δυο μήνες πριν τις γιορτές. Σας δίνω μια Αυστραλέζικη παραλλαγή, που την έχω φτιάξει πολλές φορές και τη θεωρώ την καλύτερη ever.. Οι Εγγλέζες νοικοκυρές κόβουν τα φρούτα με ψαλίδι, βουτώντας τα κάθε τόσο στο νερό, για να μη κολλάνε. Σερβίρετε με σάλτσα παχιάς κρέμας (clotted cream) ή σαντιγί και σος μπράντι.

Γιορτινό τραπέζι: Όλα τα tips and tricks για μια αξέχαστη βραδιά - FlagInLife
Πηγή: rockrecipes.com

Υλικά
400γρ σταφίδες σουλτανίνα
250 σταφίδες μαύρες
150γρ κερασάκια γλασέ
250 γρ χουρμάδες
100 γρ ξερά βερίκοκα
150 γρ κόντιτα
200 μεγάλες Κρητικές σταφίδες με κουκούτσι
2 φλυτζ νερό
1 φλυτζ άσπρη ζάχαρη
1 φλυτζ μαύρη ζάχαρη
250γρ βούτυρο
3 αυγά
2 κουτ γλυκού σόδα
1 κουτ γλυκού αλάτι
2 φλυτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ γλυκού mixed spice
1 ½ κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ γλυκού κανέλλα
½ φλυτζ δυνατό ρούμι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα φρούτα και τα αφήνετε με το ρούμι 2-3 μέρες να μαριναριστούν. Μετά τα βάζετε σ’ ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε το νερό, τη λευκή και μαύρη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τη σόδα. Μόλις κρυώσει το μίγμα, προσθέστε το ρούμι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Κοσκινίζετε τα αλεύρια και τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε στο μίγμα.

Α τρόπος: με βράσιμο

Αλείφετε με βούτυρο ένα σκεύος πουτίγκας (χωρητικότητας 4 λίτρων) και βάζετε μέσα το μίγμα. Το κλείνετε και το βάζετε σε κατσαρόλα με βραστό νερό να βράσει για 4-6 περίπου ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο κι άλλο ζεστό νερό. Αφήνετε την πουτίγκα να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε. Τη μέρα του σερβιρίσματος την σιγοβράζετε για άλλες δυο ώρες. Τη σερβίρετε ζεστή.

Β τρόπος: σε ατμό μέσα σε τουλπάνι

Αυτός ο τρόπος είναι πιο πολύπλοκος, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει! Αγοράζετε κάμποσο ύφασμα 65*65 εκατοστά. Το βράζετε μέσα σε νερό για 30 λεπτά. Το βγάζετε με προσοχή και το στρίβετε καλά. Το απλώνετε στο πάγκο της κουζίνας και το πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι. Βάζετε το μίγμα της πουτίγκας στη μέση και αφού πιάσετε τις 4 γωνίες του πανιού, σχηματίζετε μια μπάλα. Δένετε το πανί σφιχτά, αφήνοντας 3 εκατοστά περιθώριο να φουσκώσει το μίγμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε νερό και βυθίζετε μέσα το πανί με τη πουτίγκα. Τη βράζετε για 6 ώρες και άλλες 2 ώρες για ζέσταμα τη μέρα του σερβιρίσματος. Τη κρεμάτε σε ξηρό μέρος για να σιτέψει. Είναι καλό να παρασκευαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Σάλτσα μπράντι
250 γρ βούτυρο
½ φλυτζ άχνη ζάχαρη
¼ φλυτζ κρέμα γάλακτος
1/3 φλυτζ μπράντι

Χτυπάτε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτετε τη κρέμα και το ποτό. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μήνες.

Καλές γιορτές!

Scroll to Top