fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Fish and chips και μια draft  σε βικτωριανό περιβάλλον 
Κωδ. 40339
Μαρίνα Σχίζα

Μαρίνα Σχίζα

Fish and chips και μια draft  σε βικτωριανό περιβάλλον 

Ζήστε την απόλυτη λονδρέζικη ατμόσφαιρα στο Cadogan Αrms

Μια επίσκεψη στο Λονδίνο είναι πάντα μια πρόκληση. Από εκθέσεις, γαστρονομικές απολαύσεις, περιπάτους, θέατρα, επισκέψεις σε μουσεία, καταστήματα, αξιοθέατα. Τι είναι όμως αυτά τα δύο πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς όποτε και αν ταξιδέψει στη γηραιά Αλβιώνα και σε όποια εποχή του χρόνου; Φυσικά η επίσκεψη σε μια παμπ και η απόλαυση ενός λαχταριστού fish and chipς, καθώς και τα δύο είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της χώρας. 

Οι παμπ είναι μέρος της εθνικής παράδοσης της Αγγλίας και αποτελεί χώρο κοινωνικής επαφής. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν κατά προσέγγιση 53.500 παμπ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άγγλος χρονικογράφος Σάμιουελ Πέπυς ( 1633 – 1703) περιέγραφε την παμπ ως την καρδιά της Αγγλίας, καθώς οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας συνήθιζαν να πίνουν μπύρα από την Εποχή του Χαλκού. Διά μέσου των αιώνων οι παμπ έζησαν μεγάλες στιγμές της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής ζωής όχι μόνο της τοπικής αλλά και της διεθνούς σκηνής.

Από την άλλη, το Fish and chips είναι ένα take-away πιάτο, που αποτελείται από ψάρια βουτηγμένα σε κουρκούτι και τηγανισμένα (συνήθως γάδος ή μπακαλιάρος) και πατάτες βαθιά τηγανισμένες, ένα πιάτο του οποίου η ιστορία άρχισε τον  19ο αιώνα. Αποτελούσε το  κλασικό γεύμα των εργατικών τάξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως συνέπεια της ταχείας ανάπτυξης της αλιείας με τράτα στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και της ανάπτυξης των σιδηροδρόμων, οι οποίοι συνέδεαν τα λιμάνια με μεγάλες βιομηχανικές πόλεις κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πράγμα που σήμαινε πως τα φρέσκα ψάρια μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σήμερα, το Fish and Chips θα το βρεις σε κάθε γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Ένας ιδιαίτερος χώρος

Ένας ιδιαίτερος χώρος όπου μπορείς να απολαύσεις αυτές τις δύο όψεις της βρετανικής καθημερινότητας είναι το Cadogan arms που ανακάλυψα σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην βρετανική πρωτεύουσα. Εκεί, σίγουρα δεν θα πάρεις τυλιχτό  «fish and chips in a wrapper» όμως αξίζει τον κόπο να  ξοδέψει κανείς λίγα παραπάνω και να απολαύσει τα δύο μαζί σε ένα υπέροχο χώρο στην περίφημη περιοχή Chelsea και συγκεκριμένα στον ιστορικό King’s road, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί όλη τη γοητεία και τη διασκέδαση με ένα φρέσκο μείγμα σύγχρονης μόδας και τέχνης, σε συνδυασμό με εξαιρετικό φαγητό και ποτό.

To Cadogan arms έχει μια μεγάλη ιστορία πίσω του: Λειτουργούσε ως παμπ από το 1838 ενώ πριν δύο χρόνια ανακαινίστηκε διατηρώντας το βικτωριανό του χαρακτήρα και την παλιά του αίγλη: Ξύλινα, περίτεχνα σκαλιστά έπιπλα, έντονα μοτίβα στις ταπετσαρίες, εκτεταμένη χρήση ταπετσαριών σε όλους τους τοίχους, χρήση πινάκων ζωγραφικής όπως και πληθώρα διακοσμητικών στοιχείων με πολλούς ζωγραφικής ως βασικό στοιχείο της διακόσμησης. Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες –όπως περίτεχνες ξύλινες επενδύσεις– έχουν διατηρηθεί και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη διατήρηση και επαναφορά παλιών στοιχείων. Ένα τεράστιο ξύλινο χειροποίητο μπαρ  με βιτρό στο πίσω μέρος που έχουν δημιουργήσει με μεγάλη μαεστρία τεχνίτες, είναι κυριολεκτικά ένα αριστούργημα.  

Η κύρια αίθουσα επικεντρώνεται γύρω από το κεντρικό μπαρ, ενώ τρεις ξεχωριστοί χώροι αναπτύσσονται,  η παμπ, η τραπεζαρία και ένα άνετο μπαρ. Το τελευταίο είναι το The Rose Room και πήρε το όνομά του από την παμπ που προηγήθηκε των The Cadogan Arms, The Rose and Crown. Το μπαρ είναι σε στυλ πετάλου και προσεκτικά τοποθετημένες είναι οι τηλεοράσεις που μεταμορφώνονται από έργα τέχνης σε οθόνες όταν προβάλλονται ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις. Το Dining Room είναι ανοιχτό τόσο για μεσημεριανό γεύμα όσο και για δείπνο. 

Ένα βικτωριανό- μοντέρνο παμπ- εστιατόριο

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Alex Harper, του οποίου η εμπειρία περιλαμβάνει χρόνο στο The Ledbury και το Harwood Arms, και ο James Knappet, ο οποίος προέρχεται από το εστιατόριο Kitchen Table με δύο αστέρια Michelin. Οι δύο συνεργάστηκαν για να δημιουργήσει ένα μοντέρνο μενού που εστιάζει σε απλά αλλά εκλεπτυσμένα πιάτα, παρασκευασμένα από τοπικά προϊόντα, δίνοντας έμφαση στην προέλευση, την εποχικότητα τα οποία συνδυάζονται μαζί με προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά, μπύρες και κλασικά κοκτέιλ. 

Μπαίνοντας στο χώρο, νιώθεις τη ζεστασιά η οποία αυξάνεται από το άψογο σέρβις των γκαρσονιών, τα οποία είναι κυριολεκτικά δίπλα σου για να σε ενημερώσουν για το μενού, να ρωτήσουν για αλλεργίες σε υλικά, να προσφέρουν λίστα κρασιών και ποτών. Αριστερά, η παμπ ήταν γεμάτη με παρέες που απολάμβαναν τη μπύρα τους. Εμείς προχωρήσαμε δεξιά στο εστιατόριο και αφού καθίσαμε, ήρθε το γκαρσόνι χαμογελαστό μας καλωσόρισε και μας έδωσε το μενού. Παραγγείλαμε για ορεκτικό το Jersy rock Oysters, το atlantic pravn cocktail και το fried Whitbait , τα οποία ήταν εξαιρετικά, όχι τόσο μεγάλες μερίδες (ίσως θα μπορούσαν να είναι και μεγαλύτερες), ενώ για κυρίως οι πλείστοι παραγγείλαμε το Beer battered fish and chips συνοδευόμενο με σως ταρτάρ και λεμόνι, όντως μια μεγάλη χορταστική μερίδα, πολύ σωστά ψημένο το ψάρι με εξαιρετικό τραγανό το κουρκούτι. Άλλοι παράγγειλαν το  Βeer  Guiness pie, το Confit duck leg  και το Cadogan cheeseburger με sάλτσα Remoulade, Ντομάτα, πίκλες, μαρούλι ιceberg, αμερικάνικο τυρί, σουσάμι και πατάτες το οποίο από ότι μου λέχθηκε ήταν εξαιρετικό. Το μενού περιλαμβάνει επίσης Feast menu και Vegetarian Feast Menu, τα οποία σερβίρονται για τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Από τη λίστα των επιδορπίων παραγγείλαμε Sticky toffee pudding και  baked rice pudding, The Cadogan Arms Christmas Trifle και τη StickyToffee Pudding, τα οποία έκλεισαν το δείπνο ευχάριστα. 

info

The Cadogan arms: 298 King’s Road Chelsea, London SW3 5UG England+44 20 3148 2630

Κουζίνα: Βρετανική, διεθνής

Αξιολόγηση: Εξαιρετικό

Τιμή: Για γεύμα ή δείπνο περίπου 50-60 στερλίνες το άτομο χωρίς ποτό

Scroll to Top