fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Η καρδιά της Κύπρου κτυπά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους
Κωδ. 37837

Η καρδιά της Κύπρου κτυπά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους

Σίγουρα δεν είναι αρκετή μια μέρα για να εξερευνήσει κανείς το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Μπορείτε όμως να κάνετε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων σε διάστημα μερικών μηνών (τώρα είναι η καλύτερα εποχή για να αρχίσετε) και να ανακαλύψετε μερικές από τις ομορφότερες γωνιές του.

Το Πάρκο Τροόδους, που καλύπτει μια έκταση περίπου 10 χιλιάδων  εκταρίων γύρω από τον Όλυμπο, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο επιστημονικό λόγω της πολύ σημαντικής γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς που διαθέτει με  50 σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος (γεώτοποι) καθώς και 12 μεταλλεία, όπου καθένα από αυτά έχει καταγράψει και ένα κομμάτι της ιστορίας της γένεσης και ανάδυσης αυτού του μοναδικού βουνού. Πρόκειται για το πιο πλήρες και καλύτερα διατηρημένο κομμάτι παλαιού ωκεάνιου φλοιού πάνω στη γη, γνωστό και ως Οφιολιθικό Σύμπλεγμα Τροόδους, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από μία σειρά μοναδικών και πολύπλοκων διεργασιών από τη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών της Αφρικής και της Ευρασίας, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για όλους τους γεωεπιστήμονες του κόσμου.

Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ρέματα της Κύπρου πηγάζουν από το δάσος του Τροόδους: ο ποταμός Κούρης, ο Κρυός Ποταμός, ο Καρκώτης και ο ποταμός της Μαραθάσας. 50 περίπου πηγές με σημαντική ροή χρησιμοποιούνται για την παροχή πόσιμου νερού σε πολλά χωριά, δίνοντας ζωή και στην πανέμορφη κοιλάδα της Σολιάς.

Τα φυτά που έχουν καταγραφεί στο εθνικό δασικό πάρκο Τροόδους προσεγγίζουν τα 750 και ανάμεσα τους, 72 είναι ενδημικά της Κύπρου από τα οποία 12 φύονται αποκλειστικά στο πάρκο όπως το Alyssum troodi, Nepeta troodi, Scorzonera troodea, η τραχεία Πεύκη, η Μαύρη Πεύκη, ο Αόρατος του Τροόδους, τα σφενδάμια, και πολλά  σκληραγωγημένα φυτά όπως η αγριομηλιά, η αρκεύθος, η αγριοκυδωνιά κ.ά. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι ο σπάνιος και προστατευόμενος γύπας, αετός Raven, ο βουνοδεντροβάτης, η κέρθια, η κύπριακή σκαλιφούρτα, το όρνιο, το κοράκι, ο σπιζαετός κ.ά.

Πώς θα εξερευνήσετε αυτό το απέραντο φυσικό πάρκο;  Το Τροόδος είναι ιδανικό για πεζοπορία και βόλτα με τετράτροχες μηχανές, με ένα ευρύ φάσμα από μονοπάτια, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και ικανότητες.  Συνολικά υπάρχουν 10 μονοπάτια εντός του Πάρκου, συνολικού μήκους 57.6 km, όλα συντηρημένα και σηματοδοτημένα. Ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί, ώστε να είναι προσιτό από αναπηρικά αμαξίδια. Ορισμένα μονοπάτια είναι: Άρτεμις (κυκλικό) Μήκος 7 χλμ., ξεκινά 300 μέτρα από το σημείο που συνδέει τον δρόμο με τη Χιονίστρα και τον δρόμο Τροόδους-Προδρόμου. Η Αταλάντη (κυκλικό) Μήκος 14 χλμ. Εκκίνηση πλατεία Τροόδους και το μονοπάτι Περσφόνη (γραμμικό) μήκους 3 χλμ ξεκινά 150 μέτρα βόρεια της πλατείας Τροόδους.

Υπάρχουν επίσης εννέα εκδρομικοί χώροι μέσα στο πάρκο αν θέλετε να σταματήσετε για πικνίκ, οι οποίοι μεταξύ των διευκολύνσεων που παρέχουν είναι ξύλινα τραπέζια, πόσιμο νερό, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τουαλέτες και παιδικές χαρές: στα Πλατάνια, στον Μέσα Ποταμός, στον  Κάμπος του Λιβαδιού, στο Λιβάδι του Ππασιά, στο Αρμυρολίβαδο, στην Τροοδίτισσα, στον Πρόδρομο. 

Επίσης αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, υπάρχουν τρία σημεία για κατασκήνωση. Δύο από αυτά, είναι περιοχές για σύντομη παραμονή με στοιχειώδεις μόνο διευκολύνσεις. Μία στο Καμπί του Καλογήρου 4 χλμ. από την Tροοδίτισσα και 3 χλμ.  από τον Πρόδρομο, δίπλα από το δρόμο, ενώ το άλλο είναι στα Πλατάνια (Δρόμος Κακοπετριάς – Τροόδους) 5 χλμ. από την Κακοπετριά αριστερά του δρόμου, πριν το δασικό σταθμό Πλατανιών. Το τρίτο είναι 500 μέτρα ανατολικά από την πλατεία Τροόδους, ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο, είναι κατάλληλο για διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας.

Αν είστε τύπος που θέλετε να μάθετε περισσότερα και σε βάθος για την ιστορία του Τροόδους υπάρχει η λύση. Υπάρχουν τρία κέντρα που έχουν φροντίσει να μάθετε τα πάντα:  Το κέντρο επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους στο εγκαταλειμμένο ορυχείο Αμίαντου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τη γεωλογία της περιοχής. Το κέντρο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρα 9.00-16.00. Διαθέτει εκπαιδευτική αυλή και σημείο θέας, καθώς και κέντρο επισκεπτών που παρουσιάζει τη γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους μέσα από μια ποικιλία διαδραστικών οθόνων υψηλής τεχνολογίας. Στην αίθουσα εκθεμάτων παρουσιάζονται τα γεωμορφολογικά πετρώματα της περιοχής, ενώ στην αίθουσα προβολών προβάλλεται ένα βίντεο το οποίο δείχνει την ανάδυση του νησιού από τη θάλασσα και τη σημασία της γεωλογίας του Τροόδους.

Ο  Βοτανικός κήπος Τροόδους «A. Γ. Λεβέντη» μέσα στο παλιό ορυχείο Αμίαντου παρουσιάζει 150 είδη φυτών, (ανοιχτό καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και τα σαββατοκύριακα έως τις 16:00).

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Τροόδους βρίσκεται κοντά στην πλατεία Τροόδους και παρέχει πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής με αναπαραστάσεις βιοτόπων με τα ζώα και πουλιά, που ζουν και αναπαράγονται σε αυτούς διαχρονικά. (Ανοιχτό καθημερινά 10.00 έως 16.00). Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ώρες λειτουργίας καθώς και η τιμή εισόδου αυτών των κέντρων υπόκεινται σε αλλαγές και  θα ήταν συνετό να επιβεβαιώσετε ότι είναι ανοικτά πριν ξεκινήσετε.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, τηλ.  22924221

Scroll to Top