fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2022 : Κεφαλάς Πέτρος
Flic Awards
Κωδ. 37088

Γρηγόρης Φιλιππάτος

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2022 : Κεφαλάς Πέτρος

Ο Θεσμός των Χρυσών Σκούφων-Κύπρος βράβευσε τον chef του εστιατορίου Μatsuhisa στην Λεμεσό, και σας τον παρουσιάζει.

Ο Nobuyuki (Νobu) Matsuhisa σίγουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο σημαντικός Ιάπωνας σεφ σήμερα πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, με μια αυτοκρατορία που αριθμεί περισσότερα από 50 εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο, υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος, που αποπνέουν έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Το όνομα του αποτελεί συνώνυμο της Ιαπωνικής αλλά κυρίως της περίφημης NIKKEI κουζίνας, μιας έντεχνης μίξης της περουβιανής κουλτούρας με την ιαπωνική εστιατορική τέχνη. Ένα από τα διασημότερα πιάτα σε παγκόσμια κλίμακα, και σημείο αναφοράς της κουζίνας του Nobu από την απαρχή της το 1987 έως και σήμερα, είναι ο περιζήτητος «μαύρος μπακαλιάρος με Μiso».

Στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στη Λεμεσό και στο πολυτελές resort «AMARA», στεγάζεται ένα από τα εστιατόρια Matsuhisa. Το FLIC και ο POLITIS συνεχίζοντας να τιμούν τους σεφ που διακρίθηκαν την χρόνια που διανύουμε, κερδίζοντας το flic chef award στον θεσμό των χρυσών σκούφων Κύπρου, κλείνουν το αφιέρωμα σε αυτούς και σας παρουσιάζουν τον 4ο κατά σειρά βραβευμένο σεφ. Τον άνθρωπο που βρίσκεται επικεφαλής στο διάσημο αυτό εστιατόριο στη Λεμεσό. Τον head chef του Matsuhisa, Κεφαλά Πέτρο. Συναντήσαμε τον κύριο Κεφαλά και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, την οποία και σας μεταφέρουμε.

Κύριε Kεφαλά. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στον χώρο της γεύσης και σας ώθησε να γίνεται σεφ;
Η αγάπη μου για τη μαγειρική ήταν η κυρίαρχη αιτία να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμά. Η μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να πάρει ένας μάγειρας είναι η χαρούμενη έκφραση εκείνου του προσώπου που δοκιμάζει όσα αυτός έχει μαγειρέψει.

Ποια είναι η άποψη σας για την εστιατορική σκηνή στην Κύπρο και πως εξηγείται, το γεγονός ότι τα επώνυμα & ποιοτικά εστιατόρια είναι λίγα σε αριθμό στο νησί;
Τα ποιοτικά εστιατόρια στο νησί είναι λιγοστά διότι είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στην αρκετά ακριβή αγορά της Κύπρου σε πρώτες ύλες σε συνδυασμό με λοιπά λειτουργικά έξοδα. Μεταξύ αυτών βέβαια υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός, κάτι που επιδρά θετικά ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Τα τοπικά και παραδοσιακά εστιατόρια ανακυκλώνονται και επαναλαμβάνονται, δίχως να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στο κοινό που τα επισκέπτεται.

Πως αντιμετωπίζει το κοινό ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας σαν το Matsuhisa; 
Το κοινό μας ως επί το πλείστον αποτελείται από ξένους. Αυτό έχει να κάνει πιστεύω με τη γαστρονομική κουλτούρα των επισκεπτών μας, καθώς το είδος της κουζίνας του Matsuhisa είναι μια μίξη της ιαπωνικής με την περουβιανή που το καθιστά κάτι καινούριο για το κυπριακό κοινό. Δεν σας κρύβω όμως ότι όλο και περισσότεροι Κύπριοι δοκιμάζουν και αντιδρούν θετικά στις ΝΙΚΕΙ δημιουργίες της κουζίνας του Νobu.

Πόσο έχει επιδράσει στον μαγειρικό σας χαρακτήρα ή γνωριμία και ή συνεργασία με μία παγκόσμια προσωπικότητα σαν τον Νobuyuki Matsuhisa;
Η γνωριμία μου και η πολυετής συνεργασία μου με μια τέτοια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, σίγουρα προκαλεί δέος κάθε φορά που τον συναντώ ακόμη και σήμερα δέκα χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία. Τα χρόνια δίπλα στον Nobu έχουν επιδράσει ευεργετικά στο μαγειρικό μου χαρακτήρα, μου έχει διδάξει πάρα πολλά μα πάνω από όλα πειθαρχία, αλλά και δημιουργικότητα, καθώς μόνο έτσι μπορούμε όλοι μαζί να ανταπεξέλθουμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που είναι μεγάλος.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Πως ονειρεύεστε το μέλλον σας;
Το μέλλον μου το ονειρεύομαι σταθεροποιώντας και μεγαλώνοντας τη θέση μου μέσα στην εταιρία. Προσωπικά κάποια στιγμή θα ήθελα να δημιουργήσω μια όμορφη οικογένεια, μεταδίδοντας όλα τα μαγειρικά μου πάθη και λάθη στα παιδιά μου.

Κλείνοντας έναν κύκλο συνεντεύξεων με τους τέσσερις βραβευμένους σεφ με χρυσό σκούφο από τα θεσμοθετημένα εστιατόρικά βραβεία Flic stars & chefs awards από την δημοσιογραφική ομάδα του Flic.cy με την υποστήριξη του Politis.cy, η ομάδα αξιολογήσεων του FLIC σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει αναλυτικά τους χώρους, τις κουζίνες – και την φιλοσοφία πίσω από αυτές- των βραβευμένων εστιατορίων που δραστηριοποιούνται οι εν λόγω σεφ και εξελίσσουν καθημερινά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους.

Scroll to Top